d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Fadi Almahariq, Health Hub-ov ambasador inovacija: “U Hrvatskoj postoji veliki potencijal, treba biti uporan i vjerovati u svoju ideju!”

O

vaj mladi neurokirurg i znanstvenik rođen je u Dubaiju, no obzirom na hrvatsko podrijetlo s majčine strane, nakon završetka matematičke gimnazije u Dubaiju vratio se u domovinu te završio Medicinski fakultet u Zagrebu.

Nema boljeg osjećaja nego nekome pomoći. To je nešto što vas drži i motivira da radimo i dalje i budemo još bolji i još bolji kako bi naši pacijenti bili sretni i zadovoljni“, često ističe naš ambasador inovacija, doc. dr. sc. Fadi Almahariq, neurokirurg KB Dubrava, član istraživačkog tima za neuronavigacijske robote Ronna i Nero koji je uz sva stručna usavršavanja završio i Akademiju za politiku u zdravstvu, želeći svojim inovativnim mindsetom ukazati na važnost međunarodnog angažmana i kreiranja pozitivnih zdravstvenih politika koje zadržavaju najbolje zdravstvene stručnjake u Hrvatskoj! A obzirom da je dio istraživačkog tima koji je u Londonu osvojio nagradu za RONNA-u kao najbolju inovaciju u medicinskoj robotici, možemo biti ponosni da je ovaj ambasador inovacija ostao raditi u Hrvatskoj!

 

Doc. dr. sc. Fadi Almahariq, neurokirurg KB Dubrava, član istraživačkog tima za neuronavigacijske robote Ronna i Nero

 

 

 

 

Robotika u medicini već postoji, ali i dalje itekako oduševljava. Vi ste imali čast , dovesti i predstaviti veliku inovaciju u Hrvatskoj. Ukratko nam objasnite što je Ronna i kako ona pomaže vama liječnicima, a kako pacijentima?

RONNA je produkt uspješne i izvrsne suradnje između medicinske i tehničke struke, suradnje neurokirurga iz Kliničke bolnice Dubrava i inženjera s Fakulteta strojarstva i brodogradnje. RONNA je neuronavigacijski robot koji pomaže u izvođenju stereotaksijske operacije na mozgu kao što je biopsija tumora na mozgu, nova generacija RONNA-e može sama bušiti mjesto ulaska na kosti lubanje i precizno doći do željenje pozicije unutar tumorskog procesa. RONNA nam pomaže da budemo precizniji u izvođenju operacije te skraćuje vrijeme potrebno za izvođenje operacije.

Kao član multidisciplinarnog istraživačkog tima sudjeluje na projektu neuronavigacijskih robota RONNA i NERO, kojeg vodi prof. dr. sc. Bojan Jerbić sa Zavoda za robotiku i automatizaciju proizvodnih sustava Fakulteta strojarstva i brodogradnje. Hrvatski projekt RONNA G4, neurokirurški robot četvrte generacije, u Londonu je nagrađen glavnom nagradom u kategoriji najbolje inovacije (Best Integration and Innovation Award) u sklopu međunarodnog simpozija Hamlyn o medicinskoj robotici.

 

 

Kakav je bio osjećaj kada ste dobili priliku operirati pomoću Ronne?

Izvanredan osjećaj pun ponosa i zadovoljstva jer smo napravili veliki korak za hrvatsku neurokirurgiju i medicinu, te ponudili našim pacijentima najbolju moguću medicinsku skrb što nas jako veseli i motivira da budemo i dalje kreativni i uspješni u našem poslu.

 

 

 

 

„Operirati pomoću neuronavigacijskog robota, najboljom inovacijom u medicinskoj robotici, izaziva izvanredan osjećaj ponosa i zadovoljstva jer nudimo našim pacijentima najbolju moguću medicinsku skrb!“

 

 

Što ima svijet, a mi nemamo? Odnosno, što biste voljeli da od moderne tehnologije postoji u našem sustavu?

U mnogim razvijenim zemljama imaju jaku i inovativnu medicinsku industriju koju mi nažalost nemamo, ta moderna oprema je jako skupa, mi u Hrvatskoj imamo ograničen broj te opreme, a u svijetu imaju tu modernu opremu u većem broju te se ta oprema koristi u rutinskim zahvatima.

 

 

Koja je Vaša poruka za hrvatske start up-ove u zdravstvu? Kako oni, poput Vas, mogu osvojiti, npr. idući start up u Londonu?

Moja poruka je da u Hrvatskoj postoji veliki potencijal, imamo dobru bazu, treba biti uporan i vjerovati u svoju ideju. Ako ne uspijete od prve, nemojte odustati, idući pokušaj će biti uspješniji! Ključ uspjeha je multidisciplinarni pristup, profesionalni i kolegijalni odnosi uz upornost kako bi se postigao željeni cilj!
 
 
 

 
 

O SURADNJI ZDRAVSTVENIH STRUČNJAKA S MEDTECH-om I AKADEMSKOM ZAJEDNICOM

Suradnja je jako važna, jer bez suradnje nema napretka u bilo kojem području tako i u medicini! Kada se suradnja ostvari između medicine i tehnologije dobije se inovacija! koja pomaže u svakodnevnom radu liječnika te omogućava da zahvati, dijagnoze i terapija budu precizniji i učinkovitiji!

 
 
 

„U današnje vrijeme teško je zamisliti modernu medicinu bez inovacije i napredne tehnologije u medicini!“

 
 
 

O VAŽNOSTI INOVACIJA U MODERNOJ MEDICINI

Inovacije su vrlo bitne, jer je napredak medicine ovisan o napretku tehnologije i aparature koja se koristi u svrhu poboljšanja pružanja medicinske skrbi našim pacijentima. U današnje vrijeme teško je zamisliti modernu medicinu bez inovacije i napredne tehnologije u medicini!
 
 

 


 
 

 

 

 

PRELISTAJTE DIGITALNO PREMIJERNO IZDANJE HEALTH HUB MAGAZINA //