d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Mediji u službi zdravlja // Ruža Ištuk (HRT): “Najveće zadovoljstvo u ovom poslu mi je biti glas onih koji trebaju pomoć”

K

ako naglašava Svjetska zdravstvena organizacija i brojni znanstveni radovi, mediji imaju važnu i aktivnu ulogu u širenju zdravstvenih informacija i podataka široj javnosti, od poruka o prevenciji bolesti, metodama liječenja te najnovijim istraživanjima i razvojima u području medicine. Ta se svijest prenosi kroz obrazovne programe, članke i kampanje podizanja svijesti. Osim toga, mediji mogu motivirati pojedince i zajednice da poduzmu pozitivne korake za poboljšanje svog zdravlja. Ovo je osobito važno u vrijeme kada se pogrešne informacije i lažne vijesti vrlo lako šire. Općenito, mediji su temeljni stup u podizanju svijesti o zdravstvenim pitanjima pružanjem informacija, obrazovanjem, zagovaranjem i promicanjem pozitivnih promjena u zdravstvenom ponašanju pojedinaca i zajednica. Također, novinari i urednici posvećeni zdravlju i zaštiti potrošača vrlo često imaju i proaktivnu ulogu u osvještavanju o potrebi moderni(ji)h zdravstvenih politika ili adresiraju postojeće izazove u zdravstvenoj skrbi, čime su važna karika zdravstvenog ekosustava.

Upravo s ciljem odavanja priznanja novinarima i urednicima koji su svoju ekspertizu posvetili temama zdravstva, zdravlja i zaštite potrošača, Health Hub Vam ponosno u seriji intervjua “Mediji u službi zdravlja” predstavlja važne dionike našeg zdravstvenog ekosustava koji kroz svojim predanim radom i kroz razne medijske formate i kanale, godinama unaprjeđuju kvalitetu zdravstvene pismenosti nacije te daju vjetar u leđa boljoj zdravstvenoj skrbi na dobrobit pacijenata.

Tim povodom razgovarali smo sa Ružom Ištuk, novinarkom i voditeljicom HRT-a, koja je završila ujedno i Akademiju za politiku u zdravstvu. Dobitnica je nagrade Hrvatske liječničke komore, a nagrađena je i za najbolju reportažu za vrijeme COVID-a nagradom Joško Martinović koju dodijeljuje HRT. Za reportažu „Priča iz Dubrave” emitiranoj u Dnevniku HRT-a Ruža Ištuk bila je prva televizijska novinarka u Hrvatskoj koja je ušla u COVID bolnicu u Dubravi te kroz ispovijesti oboljelih upoznala javnost s težinom bolesti s kojom se borio cijeli svijet. Autorica je dva zdravstvena dokumentarna filma.

 

 

 

Ruža Ištuk

novinarka i voditeljica
HRT

 

 

 

 

 

Kako ste se odlučili baviti novinarstvom?

Knjige i čitanje su moja velika ljubav od malih nogu, u stanu u kojem živim policu za knjige imala sam prije drugih neophodnih dijelova namještaja. Knjižnica u mom rodnom Livnu je na istom katu gdje i radio Livno na kojemu sam radila u srednjoj školi. Na fakultetu političkih znanosti izabrala sam televiziju.
Budući da jako volim fotografiju, a televizija spaja sliku i riječi, na željenom sam i svom terenu.
Prilika da kroz priče iz zdravstva educiramo, informiramo i potičemo na promjene i zdraviji zdravstveni sustav obveza je i velika odgovornost.

 


Što za Vas predstavlja najveće zadovoljstvo u ovom poslu?

Biti glas onih koji trebaju pomoć posebno je zadovoljstvo. Svaka priča koja je izazvala emociju, osmijeh, promjenu i u slučaju oboljelih – rješenje i nadu – nagrada je.

 

 

 

 

“Najveće zadovoljstvo u ovom poslu mi je biti glas onih koji trebaju pomoć…”

 

 

 

 

 

 

 

Koliko je važno educirati se na ovom području koje pratite i općenito pripremati se za svoje medijske uratke?

U informativnom programu sve je brzo i dinamično, kod izvanrednih situacija ponekad ne ostaje previše prostora za pripremu, pa dragocjeno iskustvo, instinkt, kontakti i izvori itekako pomažu. Priprema je pola posla, trebate razumjeti da bi propitkivali, znati da bi prenijeli i svakako čuti sve strane.

 

 

Koje situacije biste izdvojili kao najizazovnije i najemotivnije?

Izvještavanje o teškim stradanjima, pandemija bolesti COVID-19, potres, situacije su i tereni koji se ne zaboravljaju. Reportaže o djeci oboljeloj od onkoloških bolesti najteže su i najemotivnije. Svakako su i lekcija da su neke svakodnevne brige besmislene i neopravdane i da zdravlje ne shvaćamo olako.

 

 

 

 

“Reportaže o djeci oboljeloj od onkoloških bolesti najteže su i najemotivnije.

Svakako su i lekcija da su neke svakodnevne brige besmislene i neopravdane te da zdravlje ne shvaćamo olako.”

 

 

 

 

 

 

 

Tko je Vaš najveći motivator ili uzor?

Motivator su mi iskreni, vrijedni, predani i strastveni ljudi, oni čiji su rezultati vidljivi bilo da je riječ o seljaku, ribaru ili znanstveniku. Posebno me motiviraju oboljeli koji su borbeni i vedri usprkos najtežim dijagnozama i ne odustaju od života.
2018. sam donijela priču o djevojčici rođenoj sa samo 450 grama. Maša, rođena u 27. tjednu, sa šansom da preživi manjom od 10 posto, nakon pet mjeseci borbe, višestrukih operacija i rekonstrukcije crijeva izišla je iz bolnice. Prije nekoliko dana je dobila bubreg koji su dugo čekali, ide u školu i čudo je motiv i inspiracija.

 


Koju poruku biste poslali zdravstvenom ekosustavu, čiji ste važan dio?

Često se u javnom prostoru može čuti da zdravstvena skrb treba biti jednako dostupna i osigurana svim stanovnicima u Hrvatskoj i na otocima i u ruralnim sredinama, da centri izvrsnosti trebaju biti u punoj funkciji, a pacijent u središtu u pravom smislu te riječi, tamo gdje nije tako neka bude.

 

 
 

 

 

Koju poruku biste poslali svim budućim i mladim novinarima koji žele pratiti ovo područje?

Zdravstvo ili bilo koje drugo područje, morate biti zainteresirani i htjeti i željeti to raditi, usudim se reći da je to formula za sreću, osobno i poslovno zadovoljstvo.
Ljudsko tijelo je nevjerojatan mehanizam, zdravstvo sektor u kojemu nikada nije dosadno, bilo da je riječ i novim lijekovima, revolucionarnim otkrićima, nevjerojatnim uspjesima naših liječnika.
Budite svoji, hodajte po zemlji i otvorite sva osjetila za ono što vam svijet priča. A priča ima gdje god se okreneš!