d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Mediji u službi zdravlja // Sandra Erak (Izaberi zdravlje, Hrvatski radio, HRT): “Najveća mi je nagrada kada mi slušatelji kažu da im je pomogla informacija iz emisije!”

K

ako naglašava Svjetska zdravstvena organizacija i brojni znanstveni radovi, mediji imaju važnu i aktivnu ulogu u širenju zdravstvenih informacija i podataka široj javnosti, od poruka o prevenciji bolesti, metodama liječenja te najnovijim istraživanjima i razvojima u području medicine. Ta se svijest prenosi kroz obrazovne programe, članke i kampanje podizanja svijesti. Osim toga, mediji mogu motivirati pojedince i zajednice da poduzmu pozitivne korake za poboljšanje svog zdravlja. Ovo je osobito važno u vrijeme kada se pogrešne informacije i lažne vijesti vrlo lako šire. Općenito, mediji su temeljni stup u podizanju svijesti o zdravstvenim pitanjima pružanjem informacija, obrazovanjem, zagovaranjem i promicanjem pozitivnih promjena u zdravstvenom ponašanju pojedinaca i zajednica. Također, novinari i urednici posvećeni zdravlju i zaštiti potrošača vrlo često imaju i proaktivnu ulogu u osvještavanju o potrebi moderni(ji)h zdravstvenih politika ili adresiraju postojeće izazove u zdravstvenoj skrbi, čime su važna karika zdravstvenog ekosustava.

Upravo s ciljem odavanja priznanja novinarima i urednicima koji su svoju ekspertizu posvetili temama zdravstva, zdravlja i zaštite potrošača, Health Hub Vam ponosno u seriji intervjua “Mediji u službi zdravlja” predstavlja važne dionike našeg zdravstvenog ekosustava koji kroz svojim predanim radom i kroz razne medijske formate i kanale, godinama unaprjeđuju kvalitetu zdravstvene pismenosti nacije te daju vjetar u leđa boljoj zdravstvenoj skrbi na dobrobit pacijenata.

Tim povodom razgovarali smo sa Sandrom Erak, urednicom i voditeljicom emisije “Izaberi zdravlje” na Hrvatskom radiju HRT-a.

Sandra Erak, novinarka i urednica na  Hrvatskom radiju Hrvatske radiotelevizije. Na Hrvatsko je radiju od  1991, isprava kao vanjska suradnica na Radio Sljemenu i Večernjem programu Prvog  programa HR-a, a od 1995. novinarka je u  redakciji za unutarnju politiku Informativnog programa Hrvatskoga radija . Izvješćivala je iz Hrvatskog sabora te uređivala i vodila emisije Večernji program Hrvatima u Srijemu, Bačkoj i Banatu i U  mreži prvog. Od 2015. uređuje i vodi emisiju Izaberi zdravlje.

Od 2016. je urednica Unutarnje politike Hrvatskoga radija .

Surađivala je u Obrazovnom, Znanstvenom i Dokumentarnom programu Hrvatske radio televizije kao novinarka i voditeljica (SOS – Oni nas trebajuZnanstveno sučeljavanje). Dobitnica je Velebitske degenije 2011, godišnje nagrade za radijsku emisiju na temu zaštite okoliša. Za promicanje ugleda hrvatskih liječnika i liječničke profesije u javnosti dobila je godišnju nagradu Hrvatske liječničke komore za 2018. godinu. Godinu dana kasnije za promicanje zdravstvenih tema  dobila je i priznanje Hrvatskog liječničkoga zbora. Urednicu i novinarku osim u informativnim emisijama Hrvatskoga radija možete slušati svakoga utorka od osam sati u emisiji Izaberi zdravlje na Hrvatskom radiju.

 

 

 

Sandra Erak

urednica i voditeljica emisije “Izaberi zdravlje”
Hrvatski radio, HRT

 

Zdravstvo nije bio moj prvi izbor.  Kliknuli smo na drugu. Nakon dugo godina  rada u redakciji unutarnje politike, iznenadila me ponuda da pratim zdravstvo u emisiji Izaberi zdravlje na Prvom programu Hrvatskoga radija. Bio je to profesionalni izazov, i mislila sam da će biti privremen. No, prevarila sam se. I nakon osam godina, moj entuzijazam i interes za zdravstvene teme ne jenjavaju.

 

Posebno me vesele nove priče, inspirativni gosti i pozitivne reakcije slušatelja. Najveća je nagrada kada mi slušatelji kažu da im je pomogla informacija iz emisije. Moj cilj je da im najrelevantnije osobe, naši stručnjaci, znanstvenici ,liječnici ,medicinske sestre, fizioterapeuti pruže točne informacije na jednostavan način o prirodi bolesti, mogućnostima liječenja i načinima prevencije, kako bi mogli spriječiti ili usporiti razvoj bolesti.

 

Kao urednica unutarnje politike Hrvatskoga radija , svakodnevno pratim aktualnosti i redovito obrađujem zdravstvene teme, s posebnim naglaskom na propuste i manjkavosti u sustavu koje treba rješavati. Povratne informacije slušatelja, struke , kao i kolega daju mi osjećaj da radim društveno koristan posao. Uvijek izbjegavam senzacionalizam i neprovjerene informacije jer  ovdje se radi o onome što je svakome najdragocjenije a to je zdravlje. Vjerujem da je upravo to razlog zašto slušatelji imaju povjerenja u emisiju Izaberi zdravlje i Hrvatski radio.

 

 

 

“Uvijek izbjegavam senzacionalizam i neprovjerene informacije jer ovdje se radi o onome što je svakome najdragocjenije, a to je zdravlje. 

Vjerujem da je upravo to razlog zašto slušatelji imaju povjerenja u emisiju Izaberi zdravlje i Hrvatski radio…”

 

 

 

 

Nadahnjuju me uspjesi naših liječnika, povratne informacije slušatelja i izazovi koji nas podsjećaju koliko je važno skretati pozornost na probleme koje treba riješiti.

Pokušavamo potaknuti poboljšanja u sustavu ali i osnažiti slušatelje da se suoče s dijagnozom, nose s bolešću i upoznaju se sa svim mogućnostima liječenja koje su im na raspolaganju kao i s pravima pacijenata. Pratimo nove trendove i dostignuća u dijagnostici i liječenju. Osim za medicinare eter,  smo otvorili i za ostale struke koje pridonose zdravlju i zdravstvu,  od književnika, glazbenika, filmaša do političara, programera, stručnjaka za sigurnost te  našim medicinskim znanstvenicima  koji su svoje profesionalne karijere ostvarili na uglednim svjetskim klinikama i znanstvenim institucijama.

 

 

 

“Nadahnjuju me uspjesi naših liječnika, povratne informacije slušatelja i izazovi koji nas podsjećaju koliko je važno skretati pozornost na probleme koje treba riješiti…”

 

 

 

Nerijetko, pedeset minuta emisije bude prekratko da se postave sva planirana pitanja,  pozovu svi željeni gosti i detaljno obrade sve aktualne teme jer su zdravlje i zdravstvo doista neiscrpno vrelo tema.

Naša novinarska , urednička odgovornost i intervencija je u odabiru tema , gosti su kruna emisije a slušatelji začin …

Ono što mislim da je  uloga nas novinara koji pratimo zdravstvo i izazov koji nam predstoji jest  borba protiv lažnih informacija u zdravstvu kojima obiluju društvene mreže. Specijalizirani novinari su važni. Osim o zdravlju slušatelje i javnost treba educirati i da ne vjeruju neprovjerenim informacija i izvorima . Mi novinari možemo im pomoći u tome jer iza nas stoji ime i prezime i godine predanoga praćenja sektora.

Slušajte Hrvatski radio …

 

 

“Osim o zdravlju, slušatelje i javnost treba educirati i da ne vjeruju neprovjerenim informacija i izvorima.

Mi novinari možemo im pomoći u tome jer iza nas stoji ime i prezime i godine predanoga praćenja ovog sektora…”