d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Ministar zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš povodom Svjetskog dana inovacija u zdravstvu: “Osnažujemo poziciju Hrvatske na svjetskoj sceni zdravstvenih inovacija!”

U

susret Svjetskom danu inovacija u zdravstvu (World Health Innovation Day 2024) Health Hub kao jedinstveni think tank u regiji za zdravstvo i zdravstvene politike te regionalni partner ove globalne inicijative želi istaknuti vrijednost zdravstvenih inovacija za pojedinca i društvo u cjelini, uz poseban naglasak na što bržu dostupnost i implementaciju inovacija na razini država i pacijenata, za održive, otporne i moderne zdravstvene sustave!

 

 

 

 

Svjetski dan inovacija u zdravstvu utemeljio je Gareth Presch, izvršni direktor World Health Innovation Summit-a, kako bi „podržali suvremenu zdravstvenu skrb te istaknuli inovacije u zdravstvu koje osnažuju pacijente i zajednice da upravljaju vlastitim zdravljem, blagostanjem i ishodima liječenja. Svjetski dan inovacija u zdravstvu je godišnje obilježavanje ljudi, organizacija i zajednica koji čine inovacije u zdravstvu!“

Ovo je prvi povijesni World Health Innovation Day i obilježavat će se tradicionalno 3. kolovoza, a Health Hub je ponosni partner ove inicijative za našu regiju, želeći dati doprinos globalnoj viziji inspiriranja kreatora zdravstvenih politika, lokalnih i nacionalnih organizacija, zdravstvenih stručnjaka, akademske zajednice, udruženja pacijenata i pharma, eHealth i medtech zdravstvene industrije uz promicanje vrijednosti inovacija u zdravstvu!

 

 

 

 

Ministar zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš povodom Svjetskog dana inovacija u zdravstvu za Health Hub je istaknuo:

 

„Kako slavimo sportske olimpijske uspjehe, tako smo ponosni i na naše inovativne projekte u zdravstvu koji su Hrvatsku stavili na globalnu mapu izvrsnosti u zdravstvu: od transplantacijske medicine do pokretanja eRecepta, eUputnice, središnjeg eKartona, Portala zdravlja, od liderskih nacionalnih programa za probir raka pluća, prostate, melanoma, sve do pokretanja novih nacionalnih preventivnih zdravstvenih pregleda te Nacionalnog laboratorija za gensko profiliranje tumora.

Brojna su inovativna ulaganja u javni zdravstveni sustav. Jedan od zadnjih koji smo i javno predstavili je robotski kirurški sustav Da Vinci u KBC-u Zagreb, trenutačno najinovativniji robotski kirurški sustav na svijetu koji će uvelike pomoći našim pacijentima i zdravstvenim stručnjacima. Robotska je kirurgija velik iskorak u kirurgiji, ima brojne pozitivne efekte kako na ishode liječenja, tako na opseg hospitalizacije, bolovanje i ukupne financijske troškove. Minimaliziraju se kirurški postupci i tako se, upotrebom najsuvremenije tehnologije, poboljšavaju ishodi liječenja. U planu je ulaganje i u druge kliničke bolničke centre, kao i razvoj centara izvrsnosti.

 

Hrvatska postavlja nove standarde u integraciji tehnologije i zdravstvene skrbi, čime dodatno jačamo našu poziciju na svjetskoj sceni inovacija u zdravstvu.

 

 

 

Uz to, posebno smo ponosni na našu telemedicinsku infrastrukturu koja omogućuje pružanje zdravstvenih usluga na daljinu, što je od neprocjenjive važnosti za naše građane, osobito one u udaljenim ili manje dostupnim područjima. Telemedicina omogućava brži pristup dijagnostici i liječenju, smanjuje potrebe za putovanjem i poboljšava učinkovitost cijelog sustava. Na ovaj način, Hrvatska postavlja nove standarde u integraciji tehnologije i zdravstvene skrbi, čime dodatno jačamo našu poziciju na svjetskoj sceni inovacija u zdravstvu.

Ipak, pri tome moramo biti svjesni kako je riječ o kurativi i da se prava promjena paradigme funkcioniranja zdravstvenog sustava može postići razvojem preventive što je jedan od ključnih ciljeva pokrenute reforme zdravstvenog sustava. Upravo kombinirajući preventivu s najmodernijim tehnikama liječenja, doista vjerujem da ćemo postizati bolje ishode liječenja, unaprijediti kvalitetu života našim pacijentima – jedan od stupova pokrenute reforme hrvatskog zdravstvenog sustava. „Zdravlje je prvo!“ .”

 

 

 

 

 

Pokretač inicijative World Health Innovation Day

 

 

 

 

 

PARTNERI SPECIAL INNOVATION EDITORIALA POVODOM 1. SVJETSKOG DANA INOVACIJA U ZDRAVLJU