d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Manifesto „MedTech Europe Manifesto for 2024 – 2029: Europa može učiniti još bolje kada su u pitanju zdravlje i dobrobit!

E

uropa se iznimno ponosi svojim snažnim sustavima socijalne sigurnosti i temeljnim načelima jednake dostupnosti zdravstvenoj skrbi. Međutim, i dalje su potrebni značajni napori kako bi se osiguralo da svi pacijenti diljem kontinenta uživaju vrhunsku kvalitetu skrbi i neometanu dostupnost zdravstvenim uslugama i tehnologijama. Povrh toga, europski zdravstveni sustavi pod pritiskom su nedostatka proračuna i osoblja, starenja stanovništva, nezaraznih bolesti poput kardiovaskularnih bolesti i šećerne bolesti, rastuće rezistencije na antimikrobne lijekove i prijetnje još jedne pandemije koja opterećuje sustav. Kako bi odgovorili na te izazove uz daljnje poboljšanje zdravlja i dobrobiti u cjelini, zdravstveni sustavi moraju postati više usmjereni na pacijente, digitalno napredniji, otporniji i održiviji. Medicinske tehnologije omogućuju ovu transformaciju, pod uvjetom da dopru do pacijenata i zdravstvenih sustava.

 

 

 

 

 

Što je medicinska tehnologija?

 

Medicinske tehnologije su proizvodi, usluge ili rješenja koja se koriste za spašavanje i poboljšanje života ljudi. U svojim brojnim oblicima, oni su s nama od prevencije do dijagnoze i liječenja.

 

Postoje tri glavne kategorije medicinskih tehnologija:

MEDICINSKI PROIZVODI (Medical Devices, MD) su proizvodi, usluge ili rješenja koja sprječavaju, dijagnosticiraju, nadziru, liječe i skrbe o ljudima.

IN VITRO DIJAGNOSTIKA (In Vitro Diagnostics, VD) su neinvazivni testovi koji se koriste na biološkim uzorcima (na primjer, krv, urin ili tkiva) kako bi se utvrdilo stanje zdravlja osobe.

DIGITALNO ZDRAVLJE su alati i usluge koji koriste informacijske i komunikacijske tehnologije (IKT) za poboljšanje prevencije, dijagnoze, liječenja, praćenja i upravljanja zdravljem i životnim stilom osobe.

 

Medicinska tehnologija također je jedan od najdinamičnijih i najinovativnijih sektora u Europi, osiguravajući tehnologije svjetske klase za pacijente i zdravstvene sustave u Europi, dok podržava lokalna gospodarstva. Medicinske tehnologije kreću se od svakodnevnih rješenja kao što su flasteri, štrcaljke i kirurške maske, do naprednih tehnologija kao što su testovi mutacije gena, implantabilni srčani zalisci i srčani stimulatori, kao i široka lepeza digitalnih zdravstvenih rješenja. Zajedno, ove tehnologije spašavaju i poboljšavaju živote pacijenata, podržavaju zdravstvene djelatnike i pridonose održivoj zdravstvenoj skrbi.

 

 

 

Manifesto „MedTech Europe Manifesto for 2024 – 2029 | Empowering Patients, Inspiring Innovation“

 

 

 

Manifesto „MedTech Europe Manifesto for 2024 – 2029 | Empowering Patients, Inspiring Innovation“ ima ključnu priliku da ukaže na moguću nadogradnju postignuća prethodnog EU mandata i kreiranje politika EU-a koje pomažu državama članicama da postignu zdravstvene sustave koji su:

 

 

  1. Usredotočeni na pacijenta

Europa se s pravom ponosi svojim snažnim sustavima socijalne sigurnosti i temeljnim načelima jednakog pristupa zdravstvenoj skrbi. Međutim, i dalje su potrebni značajni napori kako bi se osiguralo da svi pacijenti diljem kontinenta uživaju vrhunsku kvalitetu skrbi i neometanu dostupnost zdravstvenim uslugama i prednostima najsuvremenijih rješenja. Iako je pružanje zdravstvene skrbi i dalje u nacionalnoj nadležnosti, Europska unija može igrati središnju ulogu u rješavanju preostalih izazova koji dovode do nejednake dostupnosti zdravstvenoj skrbi te koče inovacije koje mogu spasiti i poboljšati živote.

 

 

 

 

 

  1. Digitalno napredni

Hrabro ponovno zamislite zdravstvenu skrb za digitalno doba. Iskoristite snagu digitalnog u novim modelima pružanja skrbi kako biste osnažili pacijente i poboljšali sposobnosti i vještine zdravstvenih radnika. Osigurajte jedinstven i transparentan pristup digitalnom zdravlju na cijelom tržištu.

 

 

 

 

 

  1. Otporni

Prvi dio ovog desetljeća definiran je odgovorom na – i ponovnom izgradnjom nakon – pandemije COVID-19; druga polovica trebala bi se usredotočiti na provedbu naučenih lekcija i izgradnju otpornijih zdravstvenih sustava. Trenutačnim izazovima i budućim krizama trebalo bi se baviti s istom ambicijom i predanošću kao i oporavkom nakon pandemije, usredotočujući se na prevenciju, zadržavanje zdravstvene snage i pravovremenu dostupnost skrbi.

 

 

 

 

 

  1. Održivi

 

Europski Green Deal nova je strategija rasta EU-a, čiji je cilj transformirati EU u pravednije i naprednije društvo s modernim, resursno učinkovitim i konkurentnim gospodarstvom, bez neto emisija stakleničkih plinova do sredine stoljeća. Prihvaćanje održivosti u zdravstvenom sektoru holistički znači kontinuirano poboljšanje učinka uz održavanje najviših standarda zdravlja i sigurnosti kako bi se zadovoljile zdravstvene potrebe pacijenata.

 

Kako bi se to dogodilo, EU se mora usredotočiti i pojednostaviti svoje kreiranje zdravstvenih politika.

 

 

 

 

 

 

REFERENCE// https://www.medtecheurope.org/resource-library/manifesto/