d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Health Hub’s Trend Report 2024- Doc. dr. sc. Fadi Almahariq (KB Dubrava): “Ugradnja čipa u mozak pobuđuje nadu našim pacijentima; moderna tehnologija na putu rješenja za teške kliničke slike!”

N

a tradicionalnom Trend Report Brunchu za 2024., Health Hub je najavio trend robotske neurokirurgije i ugradnju bežičnog čipa u neurokirurgiji s ciljem povrata određenih funkcija kod paraliziranih osoba uz pomoć umjetne inteligencije.

Doc. dr. sc. Fadi Almahariq, specijalist neurokirurgije Zavoda za neurokirurgiju KB Dubrava osvrnuo se na Elona Muska i njegov Neuralink koji je prvi put uspješno implantirao jedan od svojih bežičnih moždanih čipova u ljudsko tijelo, kako bi se pomoglo u rješavanju složenih neuroloških stanja, npr. kod paralize. Obećavajući početni rezultati označavaju pravu moguću prekretnicu u neurokirurgiji koja prolazi i kroz robotsku revoluciju, što ohrabruje za mnoge komplicirana neurološka stanja.

 

 

Doc. dr. sc. Fadi Almahariq, specijalist neurokirurgije Zavoda za neurokirurgiju KB Dubrava

 

 

 

Inovacije u neurokirurgiji su jako bitne i bez njih možda i nema više uspješne i moderne neurokirurgije. Jedna od najnovijih vijesti je najava Elona Muska o ugradnji čipa Neuralinka kako bi pomogao pacijentima s plegijom udova.

Navedeni čip bi se kirurški ugradio u mozak kako bi mozgovne signale preveo u jezik koji razumije računalo ili robot te bi pomoću umjetne inteligencije pacijent  mogao recimo napisati tekst, pokrenuti ruku ili nogu. Iako je u fazi kliničkog ispitivanja, pobuđuje nadu našim pacijentima kako bi moderna tehnologija mogla nuditi rješenja za teške kliničke slike.

 

 

 

Doc. dr. sc. Fadi Almahariq, specijalist neurokirurgije Zavoda za neurokirurgiju KB Dubrava

 

 

 

Mi smo u Kliničkoj bolnici Dubrava Referentni centar za stereotaktičku i funkcijsku neurokirurgiju te naše operacijske dvorane moraju biti suvremeno opremljene kako bismo mogli izvesti najzahtjevnije operacije na mozgu, uz vrsni tim mojih kolega stručnjaka sa  Zavoda za neurokirurgiju i suradnog osoblja KB Dubrava.

U našim dvoranama imamo i robota Ronu, neuronavigaciju, najmoderniji mikroskop i još drugu vrstu opreme kako bismo uspješno izveli neurokirurške operacije pogotovo iz područja funkcijske neurokirurgije gdje operiramo pacijente s poremećajima pokreta kao što je Parkinsonova bolest. Tim pacijentima ugrađujemo elektrodu zahvatom koji se zove duboka mozgovna stimulacija kako bismo smanjili simptome Parkinsonove bolesti.

 

 

 

Doc. dr. sc. Fadi Almahariq, specijalist neurokirurgije Zavoda za neurokirurgiju KB Dubrava

 

 

 

Nove elektrode mogu uz stimulaciju prikupiti informacije iz mozga  što nam omogućuje još precizniju stimulaciju i neuroznanstvenicima dodatne informacije kako bi unaprijedili način liječenja tih pacijentima.

Bez moderne tehnologije i inovacija u medicini a posebno u neurokirurgiji neće biti brzog napretka. Sretan sam što se u našoj ustanovi možemo pohvaliti da pratimo tehnologiju i pružamo modernu i svjetsku medicinu što ne znači da nema prostora za još dodatnu inovaciju i napredak.