d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Jelena Curać (HZZO): “Digitalni podsjetnik bio bi vrlo koristan alat u imunizaciji kroničnih bolesnika prema besplatnim Nacionalnim imunizacijskim programima!”

H

ealth Hub kao jedinstveni regionalni think tank za zdravstvo nastavlja s provođenjem aktivnosti na području osnaživanja dijaloga o suvremenim imunizacijskim politikama, dijeljenjem najboljih praksi iz regije te promicanjem digitalne transformacije u zdravstvenom ekosustavu. Od WHO-a do UNICEFA, preko Europske komisije i znanstvenih radova – svi su suglasni kako digitalni iskoraci poput podsjetnika za cijepljenje i ciljane digitalizirane poruke promicanja cijepljenja utječu na smanjenje prepreka za željene stope cijepljenja koje je javnozdravstvena struka preporučila. Državama trebaju prilagodljivi digitalni javnozdravstveni informacijski sustavi za usmjeravanje preporuke i provedbe cijepljenja sukladno usuglašenim nacionalnim imunizacijskim programima koji u doba narušenog povjerenja u cijepljenje i „infodemije“ ne postižu željene stope procijepljenosti čime se urušava javno zdravlje i održivost zdravstvenih sustava zbog nepotrebnih i preventabilnih komplikacija.

Policy Forum “DIGITALNA TRANSFORMACIJA IMUNIZACIJE – Proaktivna prevencija za smanjenje komplikacija“ održan je 15. rujna 2023. godine u Hotelu Zonar (Zagreb). Na ovom Policy Forumu sudjelovali su relevantni panelisti iz imunizacijskog ekosustava, kao partneri konstruktivnom dijalogu o budućnosti digitalne transformacije imunizacije (s naglaskom na nadolazeću sezonu respiratornih infekcija) iz niza institucija.

 Europska komisija (Andrea Čović Vidović, voditeljica Predstavništva EK u Hrvatskoj)
 Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva (državni tajnik Bernard Gršić)
 Ministarstvo zdravstva (Hrvoje Jezidžić, Uprava za eZdravstvo)
 Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (pomoćnica ravnatelja za informacijske tehnologije Jelena Curać)
 Hrvatski zavod za javno zdravstvo (zamjenica ravnatelja doc. dr. sc. Ivana Pavić Šimetin)
 Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar MEF UNIZG (ravnateljica prof. dr. sc. Mirjana Kujundžić Tiljak)
 Predstavnici Propulsion Fondacije za digitalnu, medijsku i zdravstvenu pismenost (direktor Darko Soković)
 Predstavnici obiteljskih liječnika (Goran Lazić, dr. med.)
 Hrvatska ljekarnička komora (predsjednica Ana Soldo, mag. pharm.)
 Predstavnici udruženja pacijenata (Sandra Karabatić, mag. sestrinstva iz Udruge Jedra i Ivica Belina, KUZ)
 Predstavnici zdravstvene industrije (dr. Sanja Vidmar Golub i dr. Željko Dubravac)

 

 

 

 

Nakon održanog sastanka s nama je svoje dojmove podijelila pomoćnica ravnatelja za informacijske tehnologije Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje dipl. ing. Jelena Curać.

 

 

 

Jelena Curać, dipl.ing.fiz. pomoćnica ravnatelja HZZO-a za informacijske tehnologije

 

 

Jelena Curać pomoćnica ravnatelja HZZO-a za informacijske tehnologije svojim sudjelovanjem na radnom sastanku dala je vrijedan doprinos. Nakon sastanka kaže:

“Sastanak je bio izuzetan, izrečene su odlične ideje, svatko od sudionika je sa potpunom predanošću i iskustvom dao svoj mišljenje i prijedloge digitalnu transformaciju imunizacije u RH, a prijedloga je zaista bilo i to brzo primjenjivih u našem sustavu.

Na istom sastanku su se svi prisutni usuglasili kako bi digitalni podsjetnici unutar bolničkog informacijskog sustava i CEZIH-a bili vrlo koristan alat u imunizaciji kroničnih bolesnika prema besplatnim Nacionalnim imunizacijskim programima.

Digitalne obavijesti i podsjetnici sigurno bi olakšali rad liječnicima i ljekarnicima, pogotovo kada imamo na umu brzinu kojom moraju djelovati i nedostatak vremena u ovo digitalno doba u kojem živimo. Olakšati profesionalcima u sustavu, doprinijeti efikasnosti liječenja i osvještavati važnost osobnog angažmana pacijenta u brizi za zdravlje cilj je suvremene tehnologije.” – zaključuje.

 

 

“Na sastanku su se svi prisutni usuglasili kako bi digitalni podsjetnici unutar bolničkog informacijskog sustava i CEZIH-a bili vrlo koristan alat u imunizaciji kroničnih bolesnika prema besplatnim Nacionalnim imunizacijskim programima.”

 

 

CEZIH je informacijski sustav koji sadrži ogromnu količinu podataka o pacijentu, a HZZO kao operator sustava CEZIH nad tim podacima može primijeniti stručno definirana poslovna pravila u obliku obavijesti, raditi analitiku za detektiranje kroničnih bolesnika ili pak izgraditi interaktivne aplikacije. Opcije je mnogo, samo treba dizajnirati sto želimo.

Postojeći zdravstveni podaci dobar su temelj za digitalne podsjetnike svim provoditeljima imunizacije jer sadrži podatke o kroničnim bolesnicima, izvršenim cijepljenjima, rezultatima preventivnih pregleda pacijenta, obavljenoj edukaciji od strane liječnika obiteljske medicine.

Sve to možemo iskoristiti kako bismo informirali bilo kojeg sudionika u procesu brige o zdravlju pacijenta, a samom pacijentu možemo poslati obavijest u osobni korisnički pretinac u sustavu eGrađani s edukacijskim materijalom o cijepljenju i popisom mjesta gdje se može cijepiti, podsjetnik za termin cijepljenja.”

 

 

 

FOTOGALERIJA